Каталог товаров
Досить садити картоплю – заробляйте на малині - Agrobiz.net

Досить садити картоплю – заробляйте на малині

28 февраля 2017г.

Розділи:

Одна з основних перешкод для економічного розвитку України і подолання бідності - консерватизм мислення значної частини суспільства. Особливо це простежується на селі. Україна має гігантський потенціал для розвитку аграрного сектору, а українські села - можливість жити заможно. Однак, цьому заважає старе мислення мешканців сіл, які не хочуть вийти за обмежені рамки радянського способу життя і почати вести господарство по-новому.

З року у рік більшість українських селян на своїх ділянках садять картоплю. Вони важко працюють, але отримують за це мізерні прибутки, або й не отримують їх взагалі. І постійно нарікають на свою важку долю. У той же час села у сусідній Польщі, не кажучи вже про країни Західної Європи, процвітають і активно розвиваються. А все тому, що їх мешканці вийшли за межі "картопляного світогляду" та навчилися заробляти на аграрному секторі.

Один з перспективних способів заробітку на селі - вирощування малини. Розглянемо основні аспекти цього виду бізнесу та можливий дохід від нього.

Реальні доходи з малини.

Як кажуть, все пізнається у порівнянні. З одного гектару землі при дотриманні необхідної агротехніки можна зібрати в середньому 15 тонн картоплі. Середня вартість кілограма картоплі на оптовому ринку становить в середньому 2 – 3 гривні. Це означає, що з гектару ви можете заробити в найкращому випадку 40 – 45 тисяч гривень. З 10 соток дохід від реалізації картоплі становитиме не більше 4 тисяч, а з шести – в межах мізерних 2 тисяч гривень. А скільки часу та зусиль потрібно для того, щоб обробити та зібрати врожай з гектару картоплі!

На цьому фоні малина дозволяє отримати набагато більший дохід, який здатний забезпечити вам достойний рівень життя, а в перспективі стати мільйонером. Але майте на увазі, що серйозні доходи будуть не з першого року. Якщо ви посадили малину літнього терміну дозрівання, то врожай отримаєте наступного року. Ремонтантна малина дає врожай вже у рік посадки. Але він буде не значний. Суттєво вищі врожаї отримаєте на другий рік, а з третього року малина вийде на свої максимальні показники врожайності.

З шести соток малини цілком реально отримати дохід від 30 – 35 тисяч гривень. І це з не дуже врожайних сортів. З 10 соток можна мати вже понад 50 – 70 тисяч гривень за рік. При хорошому догляді та сприятливих погодних умовах цифра може зрости і до 100 тисяч гривень з 10 соток. А з одного гектару дохід в середньому сягає 500 тисяч гривень і вище. Окремі сучасні сорти малини дозволяють збирати до 5 кг ягід з куща за весь сезон. Втім, потрібно враховувати ситуацію на ринку та рівень цін. Кілограм малини в останні кілька років коштував в середньому 27 – 40 гривень. Від цих цифр і варто відштовхуватися при розрахунку ймовірних доходів.

Пошук ринків збуту малини

З пошуком ринку збуту особливих проблем виникнути не повинно. Є два основні варіанти: продавати малину у роздріб та здавати її оптом. Роздрібна торгівля підходить тим, в кого площі малини невеликі. Або ж малина плодоносить перший рік (це стосується ремонтантної малини). Можна збувати малину на ринках у місті. А можна просто розмістити свої оголошення про продаж малини у різних групах, форумах, сайтах оголошень, соцмережах. Клієнти мають знайтися. Також, якщо у вас сучасний холодильник, можете спокійно заморозити кілька десятків кілограм малини, а взимку продавати її за дорожчою ціною. Морозильна камера дозволить заморозити більше 100 – 150 кг. Тільки пам’ятайте, що кожну ягоду потрібно заморожувати окремо. А вже потім акуратно заморожені ягоди зсипають у контейнери. Заморожені ягоди можна продавати як приватним споживачам, так і домовитися з закладами громадського харчування, яких є дуже багато.

 

 

Щодо оптової реалізації, то про неї можна вести мову, коли вам за один-два дні вдається зібрати з ділянки від 10 – 20 кг малини. Зібрану малину потрібно зберігати в спеціальних лотках, щоб вона не втратила свого товарного вигляду. В цих же лотках її доставляють на заготівельні пункти. Таких пунктів збору лише на Волині є кілька. Крім того, будуються нові. Вам потрібно обрати той, який знаходиться не дуже далеко від місця розташування ділянки. У заготівельних пунктах малину зважать та помістять у великі морозильні камери. А вам заплатять гроші. Майте на увазі, що малину потрібно здавати в заготівельні пункти напряму, оминаючи посередників. Крім того, якщо у вас є багато морозильних камер, заморожену малину також можуть забрати оптом.

Основні правила закладання плантації

Для того, щоб закласти плантацію малини, потрібно спочатку підготувати ділянку. Очисти її від бур’янів. Внести добрива, перегній. Малину краще садити восени, у жовтні місяці. Хоча можлива і посадка весною, десь наприкінці березня – на початку квітня. Садити малину потрібно на рівні або пологі схили. Існує два способи посадки – кущовий та траншейний. Кращий варіант – траншейний. Ширина траншеї має бути 40 – 50 см, глибина 35 – 40 см. В викопану траншею вносять гній, суперфосфат або нітроамофоску. При кущовому способі посадки викопують яму 40Х40Х40 см і також вносять туди необхідні добрива і змішують їх з грунтом.

Малину садять рядками. Відстань між ними має становити не менше 1,5 метра. Можна і до 2 метрів і навіть більше. Середня відстань між рослинами в рядку – 50 см. Після посадки кожен саджанець щедро поливають, при чому так, щоб в ямці біля нього була вода.

При покупці саджанців уважно вивчіть особливості кожного сорту. Краще садити кілька сортів малини, а потім побачити, які з них даватимуть кращі врожаї. Рекомендується купувати саджанці, які вирощені відносно недалеко від вашої кліматичної зони і показали свою високу продуктивність. Слід особливу увагу звертати на кореневу систему саджанця. Якщо вона слабо розвинута, а корінці сухі, то він може не прижитися.

Майте на увазі, що малину не рекомендують садити після полуниці, оскільки в цих культур багато спільних шкідників. Також не потрібно відводити на малину площі, де минулого року росли помідори, перець, картопля. Ділянка не повинна затоплюватися водою. Оптимальний рівень кислостності грунту: 5,8 – 6,7 рН.

Особливості догляду

Малина користується великою популярністю серед фермерів та садівників-аматорів тому, що не вимагає надмірного догляду, не дуже вибаглива до умов та доволі стійка до морозів і шкідників. Але це не означає, що за нею не потрібний догляд. Малину літніх сортів потрібно тричі на рік підрізати (весною, влітку та восени). Ремонтантну малину підрізають лише восени до рівня 3 см над поверхнею грунту. Це дозволяє вберегти її від шкідників та підвищити стійкість до хвороб. Один з шкідників малини, який живе у грунті – личинка хруща. Для боротьби з нею існують спеціальні засоби.

Малина краще росте на сонячних ділянках, захищених від вітру. Вона дуже чутлива до нестачі азоту, тому бажано хоча б два рази у рік вносити під кожен кущ 50 грам нітроамофоски. Краще це робити весною  та восени. Також можна вносити перегній. Для хорошого росту потрібно час від часу здійснювати прополювання малини та знищувати бур’ян, проводити рихлення грунту.

Продуктивність малини значною мірою залежить від своєчасного поливу. Найкращий спосіб поливу – капельний. Але можна поливати і з допомогою шлангу. Майте на увазі, що малині потрібно багато води. Особливо у сезон дозрівання ягід. Тоді поливи проводять кожні три – чотири дні, якщо немає дощів. Кількість води має бути достатня для того, щоб земля промокла на глибину до 30 – 40 см. Ефективним є саме рясний одноразовий полив. Мульчування плантацій малини зменшує потребу в поливі.

Для того, щоб врожайність малини була вища, роблять так звані шпалери: натягують дріт, до якого прив’язують кущі малини. Це дозволяє вберегти врожай та підвищити продуктивність.

Продавці саджанців малини - https://agrobiz.net/firms/sazhentsy-maliny/

 

Розсадники саджанцівhttps://agrobiz.net/firm-tag/pitomniki/

 

Аграрний ринок України в інтернеті agrobiz.net

2609 просмотров

Сейчас ищут

Спецрахунок НБУ
Фонд "Повернись живим"
Фонд Сергія Притули
Пока не зарегистрированы?
Регистрация
Уже зарегистрированы? Войти
Уже зарегистрированы? Войти