Каталог товаров
Прополіс: Його властивості та застосування - Agrobiz.net

Прополіс: Його властивості та застосування

15 сентября 2016г.

Це унікальна й неповторна речовина. Багато хто думає, що прополіс - це просто смола рослин, яку бджоли збирають. Але не так сталося як гадалося. Цю речовину комахи створюють самі, як і багато чого іншого. Нічого так просто не дається бджолам. Все їм доводиться створювати самим. І ніякі інші комаха за останні 50 млн. років не зуміли повторити тих унікальних процесів, що відбуваються за тонкими стінками стільників у вулику.

Звідки береться прополіс у вулику?

Цю клейку речовину працьовиті бджілки збирають з нірок рослин по крапельках. В основному з берези, тополі, осики, а потім збагачують своїми ферментами. Причому існує особливість у створенні цієї досить складного речовини. Перший етап - спочатку бджоли лише певного віку збирають клейкі речовини з рослин для створення прополісу. Ці бджілки в сам вулик не заходять, а лише доставляють те, що зібрали з рослин. У бджіл існує чіткий розподіл праці. У вулику працюють лише наймолодші, ще "чисті" бджілки. Чим бджола старше, тим далі вона від стільників, і тим більш "брудну" роботу вона робить. Те, що принесено ззовні - дійсно брудно для вулика. У вулику атмосфера стерильна. І саме за рахунок наявності прополісу. Другий етап - бджоли, що принесли клейку речовину, передають його бджолам з вулика, які обробляють його. І лише після цього його застосовують для потреб сім'ї: закладають їм щілини, зміцнюють і будують стільники, замуровують убитих чужинців і шкідників, яких витягнути з вулика не в силах (це можуть бути дрібні мишки, оси, чужі комахи-злодюжки меду і т. д.). Крім того, прополіс використовується бджолами для виготовлення кришечок, якими закривають соти.

Будь то стільники з медом, або стільники з личинками, або з пергою. Ці кришечки не менш важливі і цілющі. Їх ще називають - забрус. Вони у вулику в невеликій кількості, і тим неменше люди використовують їх часто. Про них скажемо окремо, коли будемо розглядати властивості воску. Відразу треба виділити одну особливість прополісу, на відміну від інших медопродуктов. При кип'ятінні навіть протягом однієї години прополіс зберігає свої властивості повністю. Тому його можна застосовувати і в тих випадках, коли його треба нагріти, прокип'ятити або використовувати з гарячою водою. Прополіс має широкий спектр дії на весь наш організм, на всі його органи і системи. Основна властивість, широко використовується в медичній практиці - бактерицидну і бактеріостатичну. Прополіс здатний пригнічувати активність і знищувати широкий спектр мікроорганізмів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші (трихомонади), грибки (трихофітія), кандидоз, віруси грипу і гепатиту. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості цілості. Тому при використанні прополісу кишкова мікрофлора не страждає, і ніякого дисбактеріозу не буде, на відміну від улюблених антибіотиків. Цією властивістю володіють як спиртової, так і водний розчини прополісу.

Дуже важливо тут відзначити, що, до нашого задоволення, при застосуванні прополісу у мікроорганізмів не розвивається стійкості до нього під час прийому, як би довго не використовували. Це відбувається за рахунок того, що бджоли збирають матеріал для створення прополісу з багатьох рослин, у кожного з яких свої певні властивості, тобто поліфлорний прополіс має властивості дуже багатьох рослин, що згубно для мікробів. Вони просто не встигають пристосуватися до нього, розвинути стійкість. І в кожної рослини свої захисні механізми. У них є і ароматні речовини, згубні для багатьох мікроорганізмів. У них є особлива речовина, що іменується інгібіну, досить згубне для одноклітинних організмів.

Тут же варто відзначити, що при дослідженні вуликів на бактеріоносійство, ще в 19 столітті виявили, що у здоровому вулику - майже повна стерильність. І саме прополіс сприяє цьому. 2. Прополіс гальмує зростання вірусів (віспа, герпес, грип групи А, вірус гепатиту). Він не тільки гальмує їх зростання, але і здатний здійснювати профілактику розвитку вірусної інфекції в організмі. Застосування прополісу одночасно з антибіотиками (стрептоміцин, тетрациклін) - підсилює дію цих антибіотиків. А поєднання з пеніцилінами і левоміцетином - не надає такої дії. Одночасне застосування прополісу з антибіотиками доцільно, тому що прополіс у цьому випадку одночасно посилює дію антибіотиків і зберігає власну мікрофлору організму-господаря в кишечнику. Це гарна профілактика дисбактеріозу у разі тяжкої або масивної інфекції, коли без застосування антибіотиків не обійтися. Прополіс не тільки впливає на мікроорганізми, але й одночасно посилює фагоцитоз-процес виведення чужорідного матеріалу з організму за рахунок спеціальних клітин-фагоцитів, що сприяє меншому отруєння і без того хворого тіла. Адже всім ясно, що загиблі і зруйновані клітини мікроорганізмів - це трупи. А, значить, йде отруєння цими частинками. Їх треба вивести з крові. Фагоцити виконують саме цю функцію. Коли організм хворий і бореться за свою "недоторканість", він може відразу не зреагувати.0

Прополіс допоможе вийти організму з інфекційного стресу і швидше вивести чужорідний матеріал назовні. Прополіс одночасно з антибіотичним дією виявляє протизапальні властивості, ніж запобігає, послаблює і зупиняє розвиток запальної реакції організму на впровадження чужорідного агента. Посилює імунітет, підвищує рівень гамма глобулінів в організмі (підвищується так званий специфічний імунітет проти певних факторів). Добре використовувати при вірусної інфекції (герпес, грип, гепатит, енцефаліт та ін.) Впливає на а / г гепатиту B - застосовують для лікування та зменшення ускладнень після цього небезпечного захворювання. Як лікування і як профілактика ускладнень. У комплексі повноцінної терапії у лікаря. Має антитоксичні властивостями. Застосовують при різних отруєннях. Навіть дисбактеріоз і багато захворювань можна прирівняти до отруєння. Будь-яка інфекція є інтоксикацією для організму. Прополіс виконує в даному випадку широкий спектр завдань. Прополіс чудово знеболює. Ось думки різних дослідників: Краще такими властивостями володіють спиртові розчини, на думку інших - лише водні. Одні дослідники стверджують, що прополіс в 50 разів сильніше новокаїну, інші - що лише в 5-10 разів. Не можу точно стверджувати, але посилює дію новокаїну та інших знеболюючих речовин в кілька разів. Точно можу відзначити про широке застосування знеболюючих властивостей прополісу в стоматології, очній практиці, при лікуванні опіків. Добре проявляється здатність як местноанестізірующее (місцеве знеболювання) засіб: -при лікуванні порожнини рота, ясен, зубів полоскання і накладання платівок з прополісом, -при пошкодженнях слизової шлунка (при гастритах - всередину), -прі отитах (запалення вуха - закопувати як спиртової, так і водний розчини), -при лікуванні ран, опіків, обмороження - у вигляді аплікацій цільного прополісу або змоченими серветками на місце пошкодження, -при травмах і опіках очей - закопувати тільки водний розчин. Це обов'язкова умова. Відзначено, що знеболювання починається вже через 5 - 10 хв. після застосування прополісу і триває від 45 хв. і до 2 годин.

Є дані про застосування прополісу при лікуванні інсультів та інфарктів. Вживання його всередину у вигляді водного розчину зменшувало утворення рубців на серцевому м'язі, що підтверджено даними по ЕКГ, коли зміни на ній фактично не було помітно, хоча по клініці інфаркт був більш великим. Тут же доречно відзначити, що прополіс має унікальну здатність прискорювати освіта тканин при пошкодженні. Причому без утворення грубого і спотворюють рубця, а як рідну тканину. Якщо утворюється рубчик, то дуже м'який і малопомітний. Це ж властивість застосовується в косметиці та лікуванні зовнішніх пошкоджень - рани, опіки, обмороження, післяопераційні шви, фурункульоз, вугри на обличчі. Прополіс впливає на капіляри, зміцнює їх стінку - при кровотечах з носа та ясен, при порізах і ранах, при лікуванні дрібних саден, синців і т. д. Підвищує природну проникність шкіри - підсилює проникнення лікарських препаратів через шкіру до місця пошкодження. Тому прополіс можна застосовувати одночасно з іншими лікарськими засобами для посилення їх дії. Виліковує абсцеси, нагноєння. Прискорює процеси розсмоктування, одночасно підсилює кровопостачання даного місця. Якщо додати до цього антибактеріальне, знеболююче і інші його властивості, то зрозуміла всім унікальність застосування прополісу. Сприяє врегулювання процесів згортання крові. Особливо це доречно - при лікуванні та профілактиці ускладнень після інсультів та інфарктів, при лікуванні варикозного розширення вен, оскільки при цих станах часто підвищена згортання крові, а це небезпечно багатьма ускладненнями.

Згортання крові підвищується і з віком, в процесі старіння, тому прополіс - як профілактика після 55 років корисний усім. Після пологів прополіс не стільки знижує або підвищує згортання, Він робить ці процеси гармонійніше. Тобто - там, де треба - підвищує, а там, де не треба - знижує. Як і всі бджолопродукти, прополіс працює у згоді з організмом. Прополіс зменшує свербіж при псоріазі та інших пошкодженнях шкіри, після укусів укусів комахами, свербіж і біль після опіків, при грибкових захворюваннях стоп. Допомагає впоратися з псоріатичних процесом. Широко застосовується для лікування цього стану. Входить в прописи і комплекс лікування цього нелегкого захворювання. Застосовують для розсмоктування ущільнень - за рахунок унікальної здатності контролювати процеси утворення тканин. Має дерматопластіческім дією - стимулює регенерацію (загоєння) нормальної тканини - її самовідновлення. Допомагає відновленню цілісності слизових оболонок, що покривають багато органів. Запобігає розвитку грубих рубців після різних ушкоджень - будь то: рани, опіки, обмороження, післяопераційні шви. При лікуванні важко гояться ран. Сприяє відновленню нормальної прозорості кришталика очей - при катаракті. Для профілактики та лікування починається катаракти необхідно по 2 - 4 рази на день закапувати по 1 кап.

Водного розчину в кожне око. Курсом до 6 міс. Іноді - протягом 1 року. Сформовану катаракту вже не вилікувати, тому краще провести профілактику. Допомагає пристосовуватися очей до темряви. При закапуванні водного розчину в очі цей процес відбувається легше і швидше. Відновлює еластичність, міцність і гнучкість сполучної тканини, межхрящевих волокон, межсуставних поверхонь. Це необхідно спортсменам, літнім, після травм і під час росту - дітям - для повноцінності розвитку тканин. Прополіс має унікальні протипухлинну та антиоксидантні властивості. Бере участь у локалізації (обмеження) пухлинного процесу, очищенні клітинних мембран, нормалізації процесів дихання клітин, контролі процесів розвитку клітин в цілому, точніше в стабілізації розмноження клітин в нашому організмі. Цей процес з віком виходить з-під контролю, ось і розвиваються пухлини. Тому настійно рекомендую людям після 50 років частіше вживати прополіс всередину. За даними Пермської Мед. Академії - застосовувати водний розчин ПР можна протягом 5 років без перерви. Є дані про лікування початкових стадій онкопроцесу. І про поліпшення стану і зменшення болю в запущених стадіях Є дані про застосування прополісу при лікуванні захворювань ендокринної системи - стабілізує процеси і гармонізує роботу всіх ендокринних залоз. Використовували як замінник преднізолону. Єдине що слід враховувати - знижує роботу (пригнічує) ПЖЖ, знижує цукор крові, а значить потрібно обережно застосовувати при цукровому діабеті, особливо, коли не вдається стабілізувати цукор крові, і нерідко розвиваються коматозні стану. Має механізмом стабілізації клітинних мембран - зокрема впливає на клітини печінки не гірше "Ессенціале", відновлює їхню роботу і покращує співвідношення альбумінів і глобулінів крові, чим сприяє біохімічному очищенню крові. У малих дозах і концентраціях підсилює моторику та секреторну функцію шлунка і кишечника.

Застосовують при хронічних запорах, коліті, гастритах і т. п. Великі ж дози пригнічують діяльність кишечника-при проносах.

1264 просмотры

Сейчас ищут

Спецрахунок НБУ
Фонд "Повернись живим"
Фонд Сергія Притули
Пока не зарегистрированы?
Регистрация
Уже зарегистрированы? Войти
Уже зарегистрированы? Войти