Каталог товаров

Трос спідометра ВАЗ 2108

в наличии
код: 332671518
200,00 грн. /шт
Купить в один клик
Регион: Украина, Житомирская обл., Любар
Написать продавцу
Проверенный поставщик
На Агробиз
10 Лет
Время ответа:
более суток
Описание товара

На більшості вітчизняних автомобілів (та й на багатьох авто іноземного виробництва) використовується традиційна схема приводу спідометра від коробки передач за допомогою спеціального гнучкого вала. Про те, що таке гнучкий вал спідометра, як він влаштований і як працює - читайте в цій статті.

Що таке гнучкий вал спідометра?

Гнучкий вал спідометра - елемент приводу механічних і електромеханічних автомобільних спідометрів. Функція гнучкого вала - передача крутного моменту від вторинного вала коробки передач на швидкісний вузол і одометр спідометра. Також дана деталь вирішує кілька технічних і конструкційних завдань, наприклад - забезпечує нормальне функціонування спідометра незалежно від його положення щодо КПП, дозволяє відмовитися від жорстких передач і т.д.

В останні два десятки років гнучкі вали спідометрів значно поступилися свої позиції датчикам швидкості і електронним спідометром, однак гнучка передача все ще широко застосовується на недорогих автомобілях і вітчизняним автопромом. Механічний або електромеханічний спідометр з приводом гнучким валом - це найпростіший і дешевий спосіб вимірювання швидкості, тому в найближчі роки він навряд чи повністю буде витіснений електронними пристроями.

Як влаштований гнучкий вал спідометра ?

Гнучкий вал має не надто складний пристрій. Основу вала становить сталевий трос, звитий з трьох, чотирьох або п'яти шарів дроту круглого перетину (також трос має сталевий сердечник, на який і здійснюється намотування дроту). Обидва кінця троса мають квадратний перетин зі стороною 2, 2,6 або 2,7 мм на довжині 20-25 мм - за допомогою квадрата здійснюється з'єднання троса з приводом і зі спідометром.

трос поміщений в броньовий захист (або просто броню) - гнучку трубку, звиту з спірально намотаною металевої або пластикової стрічки . Броньовий захист на 2/3 довжини заповнена змазкою типу Литол - це забезпечує його рівномірне обертання троса без заклинювань, а також захист від корозії. Броня, в свою чергу, має захисне покриття з ПВХ, поліетилену або маслостойкой гуми. На валу можуть розташовуватися захисні пружини, а також одна або кілька гумових манжет (втулок) для захисту від пошкодження оболонки валу при пропуску через отвори в елементах конструкції автомобіля.

На кінцях броньовий захисту жорстко кріпляться ніпелі - конусні деталі, на яких розташовані накидні гайки для кріплення до КПП і спідометрі. Гайки і ніпелі можуть виготовлятися з пластику або металу. З боку коробки передач гайка має більший розмір. З цієї ж сторони на тросі розташована замкова (розтискних) шайба, яка впирається в подушка всередині ніпеля, і запобігає поздовжнє зміщення троса всередині броні (вона ж потрібна і для обслуговування вала - знявши шайбу, можна витягнути трос і наповнити броню мастилом).

Характеристики і конструкція гнучких валів, що виготовляються в Росії, регламентуються стандартом ГОСТ 12391-77. Відповідно до стандарту, на автомобілі і мотоцикли встановлюються гнучкі вали спідометрів з лівим обертанням полуразборного типу (з виймаємо тросом, як було сказано вище) з декількома типами з'єднань з боку КПП і спідометра (як і самі вали, з'єднувальні гнізда під їх установку стандартизовані) . Довжина валів може становити від 530 мм до декількох метрів, але найчастіше використовуються вали довжиною від 1 до 3,5 метрів.

Як працює гнучкий вал спідометра?

Працює вал просто. При русі транспортного засобу крутний момент від вторинного вала КП через шестерню і пристрій кріплення передається на кінець троса вала. Трос завдяки своїй конструкції має високу жорсткість на кручення (але тільки при лівому обертанні, при зворотному обертанні він починає розкручуватися і може застрягти всередині броні), тому при закручуванні одного кінця він отримує обертання по всій своїй довжині. Причому трос обертається, як єдине ціле, тому зміна швидкості обертання вторинного вала КПП практично миттєво відбивається на зміні обертання приводу датчика швидкості автомобіля в спідометрі. Таким чином, крутний момент від шестерні на КПП постійно передається тросом гнучкого вала на швидкісний вузол спідометра, і водій має можливість відстежувати швидкість автомобіля.

З плином часу трос втрачає свої характеристики, його кінці квадратного перетину і гнізда розбиваються (втрачають геометрію), і вимагають заміни. Однак заміна і ремонт потрібно не надто часто - ресурс гнучких валів довжиною до 2 метрів становить не менше 150 тисяч км пробігу, довших валів - не менше 75 тисяч км пробігу.

При зносі або поломці гнучкий вал спідометра вимагає заміни, і зробити це потрібно якомога швидше - експлуатація автомобіля з непрацюючим спідометром заборонена ПДД (пункт 7.4 «Переліку несправностей і умов, при яких забороняється експлуатація ТЗ»). І хоча за законом несправний спідометр не може стати причиною штрафних санкцій, однак ця поломка унеможливлює отримання діагностичної карти, і може стати причиною порушення швидкісного режиму - а такі порушення вже караються штрафами і можуть мати більш серйозні наслідки.

читать дальше свернуть
Характеристики
Марка авто
ВАЗ
Состояние
новый
Модель авто
2108|2109|21099
применение
ВАЗ 2108-2109-21099 длинный
Тип по изготовителю
оригинал
читать дальше свернуть
Варианты оплаты

Безготівковий розрахунок

Готівковий розрахунок

Накладний платіж

Предоплата

Варианты доставки

Нова Пошта

Самовивіз

Інтайм

Автолюкс

Гюнсел

Нічний Експрес

Повернення і обмін
Відповідно до закону України «про захист прав споживачів» ви можете протягом 14 днів з моменту покупки повернути або обміняти товар, придбаний в магазині, за умови виконання всіх норм передбачених законом. Умови обміну / повернення товару належної якості стаття 9. Відповідно до закону України «про захист прав споживачів»: споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням. Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня покупки. споживач (термін вживається в такому значенні згідно статті 1. п.22 закону України «про захист прав споживачів») – фізична особа, яка купує, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника. обмін або повернення товару належної якості провадиться: якщо не використовувався; якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики; на підставі розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром. умови обміну / повернення товару неналежної якості стаття 8. Згідно із законом України «про захист прав споживачів»: в разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та в строки, встановлені законодавством, має право вимагати безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк. вимоги споживача, передбачених цією статтею, не підлягають задоволенню, якщо продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) доведуть, що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання. Споживач має право брати участь у перевірці якості товару особисто або через свого представника.

читать дальше свернуть


Покупатели этого товара также интересовались
код: 651625104
480,00 грн. /шт
в наличии
код: 338451183
30,00 грн. /шт
в наличии
код: 338451270
15,00 грн. /шт
в наличии
код: 506449558
900,00 грн. /шт
в наличии
код: 338422819
1 400,00 грн. /шт
в наличии
код: 231034510
280,00 грн. /шт
в наличии
код: 338490761
20,00 грн. /шт
в наличии
код: 444907210
350,00 грн. /шт
в наличии
код: 506363969
140,00 грн. /шт
в наличии
код: 506364179
150,00 грн. /шт
в наличии
код: 327976915
650,00 грн. /шт
в наличии
код: 493247405
500,00 грн. /шт
в наличии

Вы просматривали

Сейчас ищут

Спецрахунок НБУ
Фонд "Повернись живим"
Фонд Сергія Притули
Пока не зарегистрированы?
Регистрация
Уже зарегистрированы? Войти
Уже зарегистрированы? Войти